Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma (bleaching) işlemi, dişin en üst tabakası olan mine tabakasının gözle görülmeyen gözenekli yapısına yerleşmiş olan renkli maddelerin, özel içerikli diş beyazlatma jelleri ile temizlenmesi işlemidir.

 

Diş beyazlatma ( Bleaching ) diş temizliği ile aynı şey midir?

Hayır değildir. Diş  beyazlatma işlemi dişin temiz ve lekesiz halindeki ana renginin açılması işlemidir. Diş temizliği(detertraj) ise dişin üzerinde ve aralarında birikmiş olan diş taşı ve lekelerin temizlenmesi işlemidir. Yani diş taşı temizliği(detertraj) yapılmış diş temiz fakat sarı renkli olabilir. Diş beyazlatma işlemi ile bu temiz ve sarı dişler beyaz hale getirilmektedir.

Diş beyazlatma( Bleaching ) zararlı mıdır?

Diş beyazlatma işleminin geçici 1-2 günlük hassasiyet sorunu dışında kanıtlanmış herhangi bir zararı yoktur.

 

Diş beyazlatmadan sonra dişler eski rengine tekrar döner mi?

Diş beyazlatma işleminde elde edilen sonuç iki yıla kadar aynı kalabilir. Şayet fazla miktarda çay, kahve, kırmızı şarap, sigara kullanımı ve yetersiz bakım varsa renk daha kısa sürede geri gelecektir.

Sigara içen kişilere diş beyazlatma yapılır mı?

Sigara içen kişilere diş beyazlatma işlemini uygulamaya dair herhangi bir engel yoktur. Sadece elde edilen rengin kalıcılığı diğer beyazlatma hastalarına göre daha kısa olacaktır.

 

Diş beyazlatma işlemi dişlerde ağrı yapar mı?

Diş beyazlatma işlemi dişlerde kalıcı bir hasara, ağrıya sebep olmaz .İşlem sırasında ve sonraki 1-2 gün geçici bir hassasiyet olabilir.

 

Diş beyazlatma dişlere zarar verir mi? Dolgularım ve kaplamalarım(Kron) bozulur mu?

Diş beyazlatma işlemi dişlere herhangi bir zarar vermez. Beyazlatma işlemi porselen kronların(kaplamaların) rengine hiçbir etkisi olmadığından kronların üzerine zaten uygulanmaz. Dolgular ise dişin sadece belli bir kısmında yer aldığından kalan diş dokusu beyazlarken dolguların rengi sabit kalacaktır. Bu yüzden beyazlatma işlemi sonrası dolgular yeni renk ile uyumlu olmaları açısından rötuşlanabilir.

Dişlerin beyazlaması ne kadar sürer?

Diş beyazlatma tedavisiyle elde edilen sonuçlar bireysel olup çok farklı değişkenlere bağlıdır. Örneğin, dişlerdeki renk değişikliğinde sarı tonları baskınsa diş beyazlatma daha iyi sonuç verir. Özellikle antibiyotik kullanımından kaynaklanan grileşmelerin beyazlatılması ise daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süreç gerektirebilir. Kanal tedavili bir dişin beyazlatılması canlı dişlere oranla daha fazla zaman alır. Ancak, genel olarak 2-3 hafta içinde ciddi sonuçlar alındığını söylenebilir.

Diş beyazlatma için kullanılan jellerin beyazlatıcı etkisinin en az 1-2 yıl sürmesi beklenir. Ancak bu süre, kişinin hijyen alışkanlıkları ve renkleşmeye sebep olan etmenlere ne kadar maruz kaldığı ile doğrudan ilgilidir. Rutin kontrollerde, hekim ve hastanın ortak kararı doğrultusunda beyazlatma tedavisi tekrarlanabilir.

 

 

 

Share:

Bir cevap yazın

Color Skin

Nav Mode