Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk diş hekimliği doğum anından ergenlik döneminin sonuna kadar geçen dönemde ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunları inceleyen ve bunlara çözüm getiren bir bilim dalıdır. Diş hekimliğinde pedodonti olarak tanımlanır. Çocukların süt dişlerinin çıkmaya başlamasıyla birlikte kalıcı dişlerin çıkmasına kadar geçen sürede diş sistemi de farklı dönemlerden geçer. Bu geçen sürede diş sürme bozukluklarının takip edilmesi ve bunların önlenmesi, süt dişleri ve kalıcı dişlerde olan çürüklerde tedavi uygulanması, erken diş çekimi sonucunda oluşacak dişsiz alanların bozulmaması için farklı apareyler uygulanarak korunması, dişsiz doğan çocuklarda protezlerin uygulanması gibi farklı uygulamaları içine alan bir bilim dalıdır.
<Kliğinimizde yapılan koruyucu ve tedavi edici uygulamalar
Profesyonel Florür Uygulamaları
Diş çürüğü tedavisi
Renkli süt dişi dolguları
Diş travması tedavisi
Fissür örtücü uygulamaları
Yer tutucu uygulamaları
Fissür sealant nedir
Diş çürükleri genellikle azı ve küçük azı dişlerinin,çiğneyici yüzeylerinde bulunan fissür adı verilen oluklarda başlar.Sıvı bir solgu olan fiissür örtücü ile bu olukların üzeri kapatılıp,o bölgeye mikrop,yemek artığı vs nin sızması engellenerek çürük başlaması önlenir.Bu işlem 6.yasından itibaren çıkan kalıcı azı ve küçük azı dişlerinede uygulanabilir.
Flor Uygulaması Nedir
Çürüğü engellemenin bir başka yolu da dişlere topikal(yüzeysel)flor uygulamasıdır.Bu şekilde dişlerin çürüklere karşı direncinin artırılması amaçlanır.Flor tüm ağız bakım ürünlerindede bulunan bir maddedir.Özellikle diş çürüğüne yatkın bireylerde belli periyotlarda uygulandığında çürüklerin oluşmasını engellemeye yönelik sonuçlar vermektedir.
Yer Tutucu Nedir?
Erken kaybedilmiş olan süt dişlerinin yerlerini korumak amacıyla uygulanan apareylere ^yer tutucu denilmektedir.Süt dişlerinde herhangi bir nedenden dolayı kayıp meydana geli,rse,kısa sürede diğer dişler bu boşluğa doğru kaymaya ve çekilmiş olan süt dişlerinin yerini kaplamaya başlarlar.
Bu durum altta sürecek olan daimi dişin iedal yerinden sürmesine engel olur.bu durum işlerde çapraşıklığa ve ortodontik bozukluklara sebep olabilmedktedir.Yer tutucular plastik veya metalden kişiye özel yapılır.Erken kaybedilen süt dişi sayısına ve bölgesine göre hareketli yada sabit olarak yapılabilmektedir.

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı hakkında sıkça sorulan sorular
Süt dişlerinin önemi nedir
• Çocuğun daimi dişleri için gerekli yeri muhafaza ederler.
• Çocuğun estetik görüntüsünü etkiler ve psikolojik olarak kendine güveni arttırır.
• Çocuğun doğru şekilde konuşmasına yardımcı olur.
• Çocuğun yiyecekleri ısırması ve çiğnemesine yardımcı olur.
• Daimi dişlerin yerlerine yerleşmelerine rehberlik ederler. Bu nedenlerden ötürü çocuğunuzun süt dişlerine iyi bakmanız çok önemlidir.
Çocuklarda hangi durumlarda dişin çekilmesi gerekir
Süt dişleri daimi dişlere rehber oldukları için daimi dişlerin sürme zamanına kadar ağızda tutulmaya çalışılmalıdır. Süt dişlerinde de daimi dişler gibi enfeksiyon ve çürük oluşabilir. Dolgu ve kanal tedavisi ile tedavi edilemeyecek kadar büyük bir enfeksiyon ve madde kaybı olduğunda süt dişinin çekimi gerekebilir.

Enfeksiyonlar süt dişinin altında bulunan daimi diş germine zarar verecek kadar büyükse süt dişinin çekimi önerilebilir. Ancak çekim öncesi mutlaka röntgen alınmalı ve durum değerlendirmesi yapılmalıdır.
Çocuklarda kanal tedavisi yapılabilirmi
Süt dişlerinin zamanından önce düşmesi diş çapraşıklıklarına neden olacağı için süt dişini ağızda tutmak için her tür yol denenmelidir. Enfeksiyon oluşmuş yada travma nedeniyle diş zarar görmüş ise kanal tedavisi ile süt dişinin ömrü uzatılmaya çalışılmalıdır.
Parmak emme alışkanlığı yada uzun süreli emzik kuıllanımı çocuğumun dişlerini etkilermi
Parmak emme alışkanlığı, süt ve sürekli diş dizisinde bozukluklara, üst dişlerin öne doğru alt dişlerin arkaya doğru konumlanmasına, V şeklinde diş kavsi oluşumuna, derin damak oluşumuna, konuşma bozukluğuna ve estetik sorunlara neden olabilir.

Ortodontik ve ortopedik bozukluklara neden olabilecek bu alışkanlığın önlenmesi için pedodontist, ortodontist ve pedagog işbirliği gerekebilir. Emziğin uzun süreli kullanımı da diş diziliminde bozukluğa, konuşma ve telaffuz bozukluklarına neden olabilmektedir.
Emziğin en geç 2 yaşında kullanımı bırakılmalıdır.
Çocuklarda dişeti hastalığı görülebilirmi
Çocuklarda görülen dişeti hastalıkları genelde dişlerin sürme döneminde yeni çıkan dişlerin çevresinde ya da fırçalamanın yetersiz olduğu durumlarda dişetinin hafif enflamasyonu şeklinde oluşur. Bu dönemde dişetleri kırmızı, şiş ve kanamaya eğilimlidir. Aynı şekilde ağızdan solunum ve parmak emme alışkanlığı da dişeti sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Sistemik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan daha şiddetli tablolar dışında sadece ağız hijyeninin sağlanması ve gerekli durumlarda diş temizliği yapılması tedavi açısından yeterli olacaktır.
Çocuğumun dişlerinde ileride çapraşıklık olmaması için ortodontik tedaviye ihtiyacı olup olmadığı nezaman belirlenir
Ortodontik açıdan çocuğunuzun ilk kontrolleri sürekli dişlerin sürmeye başladığı dönem olan ortalama 7-8 yaş civarı yapılmalıdır. Böylece olası problemler erken teşhis edilebilir. Erken teşhis her tedavide olduğu gibi ortodontik tedavide de başarıyı artıracaktır.
Çocuğumun süt diş düşmeden dişinin önünden/arkasından sürekli dişi çıktı.ne yapmalıyım?
Sıklıkla kesici dişlerde ve köpek dişlerinde görülen bu durum, süt dişlerinin geç düşmesine neden olabilir. Bu durumda süt dişlerinin çekilmesi gerekebilir.

Bazı durumlarda özellikle üst köpek dişlerinin daha önden ve yukarıdan sürdüğü durumlarda ortodontik tedavi ile sürekli dişin olması gereken pozisyona getirilmesi gerekebilir. Bu konu ile ilgili diş hekiminize danışmanız ı tavsiye ederiz.

Share:

Bir cevap yazın

Color Skin

Nav Mode